Jag fotade en redlöst berusad kvinna igår

Nu vet jag vad som händer om en kvinna är stupfull, och inte kan reda sig, och ligger utslagen på gatan dvs. snudd på min trapp – en meter ifrån den.

Nu var hon så pass berusad att hon näppeligen har valt det landningstället medvetet så man kan inte säga att hon vill visa just mig. Hon vet att jag har skrivit ”Botten Upp”, och hon ansåg att den borde ut på engelska…

Första berusade personen jag har sett på norra Cypern
Grannar samlas, förste bäste man ringer, och ambulans och polis tillkallas. Medan en granne ringde fotade jag kvinnan där hon låg helt utslagen därför att jag ska visa henne, och ingen annan, bilderna när hon har nyktrat till och meddela att det här vill inte jag ha på min trapp igen.

Med lite tur tar det skruv ordentligt
Hon kommer också att få adressen till AA – och jag kommer att berätta för henne vilka de är – samt att jag vet att hon varje gång hon dricker bestämmer att hon bara ska dricka lite, och det ska inte ska bli som det blir – och varför hon omöjligt kan hålla detta ”löfte”.

Jag kommer också att visa henne kurvan, se nedan, och peka ut var jag tror att hon befinner sig på den. Sen kan inte jag göra mer än att ringa 112 om det upprepar sig, och det gör det tills hon når sin botten. Vi får se om bilderna, de är rätt ruskiga, för henne till denna nödvändiga botten, eller inte? Jag har alltså medvetet tagit så ruskiga och närgångna bilder man bara kan, och hon ska själv få delita dem en efter en i min nalle.

Vi har en tradition hos oss att man ska ”rädda” och ”hjälpa”, och det anser man snarare är helt fel här, och det är korrekt uppfattat att den enda som kan hjälpa en aktiv alkoholist är den personen, ingen annan. Omgivningen kan och bör trycka på så långt att man berättar sanningen, inte minimerar eller förskönar situationen, dvs. att man inte gör sig själv till medberoende, möjliggörare eller försvarsadvokat. Välutbildade människor inom AA kan föra insjuknade genom de tre första stegen, samt ge anvisningar för det fjärde och femte, se video nedan, men för övrigt är alla maktlösa.

Man kan säga att jag via bilderna för henne mot det första steget av 12-stegsprogrammet, och det gör jag inte för att jag kan, utan för att jag gillar henne, och vi talar rätt ofta med varandra och för att hon sagt mig att jag är vis.

Jag filmade en 19-åring, som befann sig i samma situation, för nu 35-40 år sedan
Den kvinnan fyller 55 år i december, och den gången fick dokumentationen det resultatet att hon förblev nykter från den dagen och det samtal vi hade. Hon blev precis så chockad som jag ville att hon skulle bli då hon såg den video jag hade skapat. Jag är ute efter chock nu också.

Akutvården här
Här kommer ambulansen först med tre personal, varav en kan engelska, och lite senare kom poliserna och även de lämnade sitt fordon med motorn igång. De var också tre, (två män och en kvinna) varav en kan engelska, precis som ambulanspersonalen, (de var en man och två kvinnor) och alla sex gick upp i kvinnans lägenhet med henne. De gav henne nån medicin på gatan, väntade 20 minuter, och ledde sen upp henne varligt och långsamt.

De saknar ju bilstölder här varför det inte är märkligt alls att motorerna går när de går upp i huset.

Ett medicinskt- och ett familjeproblem
Jag vet det sen förr, men det blev tydligt igår, att alkoholism är ett medicinskt problem i första hand. Hon fick en förstklassig omvårdnad av ambulanspersonalen, och mannen i gruppen frågade ut mig lite om jag visste vilket land hon kommer ifrån, hur väl jag känner henne, osv.

Var befinner hon sig på kurvan?
Hon bör befinna sig på punkten ”problem i familjen” och ”geografisk flykt” och är då på väg mot det rejäla stupet. Jag har skäl att tro det eftersom jag har talat många gånger med henne men inte nämnvärt om alkoholism. Det är rätt nyligen jag upptäckte att hon är det, och igår blev det kristallklart.

Däremot hade jag fattat beslutet tidigare i går att jag ska göra det därför att jag sett för ett dygn sen hur kompisar till henne släpat på henne, och hon var också då mer eller mindre medvetslös. Nu kan jag via bilderna, och det faktum att hon låg utslagen en meter från min trapp, få en helt annan ingång i det samtalet.

Det känns som om poliserna också såg hur illa det är ställt varför jag anar att hon kommer att deporteras hem till sin familj. Cyprioter är världsberömda för sin gästfrihet, men utlänningar måste uppföra sig som gäster, och de tar aldrig hand om utlänningar utan deporterar rutinmässigt. Inte konstigare än att du inte skulle släppa in en stupfull som ringer på din dörr.

Alla samhällen i stora delar av världen är klansamhällen – det är vi som sticker ut
Polisen lär återkomma i morgon för att tala med henne som kommer ifrån ett arabland. Vi kan alltså ta för givet att man lär anse här att det hela är en medicinsk- och en familjefråga.

Ambulansmannen gjorde också en ful min då jag sa att hon försörjs av sin pappa, som skickar hit pengar varje månad till henne och hennes två snart tonåriga barn. Han såg ut som om han ansåg att pappsen ska inte försöka köpa sig fri från det problem vi alla såg rätt tydligt igår.

Det ska jag också meddela henne att AA finns överallt: Saudi Arabia AA • Alcoholics Anonymous • SA – USRecovery.info,  Alcoholics Anonymous Egypt – AA Egypt Home Page, osv.

Vi får se hur det går.

https://www.youtube.com/watch?v=o5o7I13WZyw

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *