Kan kunskap förhindra att du låter dig luras av en aktiv alkoholist?

Svaret är nej. Efter mer än 35 års studier åkte jag själv dit ett tag men skillnaden blir att man aldrig går in i ett medberoende och förvirringen släpper fort.

Jag hade en granne, för några år sedan på Cypern, som var finlandssvensk och som hyrde bredvid mig och vi kom att dela loftgång och personen berättade för mig om sin blöta ungdom och ett jobb inom turistindiustrin. Det hade lett till beslutet att aldrig mer dricka alkohol.

Jag reagerade på det kraftiga jacket mellan ögonen, som AA kallar för ”den elaka rynkan” och som asiatiska läkare kallar för ”leverrynkan”, men den får man oavsett vad levern är ansträngd av och det behöver inte vara just sprit. Jag reagerade över de våldsamt skadade tänderna, som narkomaner och tunga alkoholister ofta får, och som förklarades på ett icke trovärdigt sätt men vi är lärda att tro på folk så dessa detaljer reste inga röda flaggor.

Två månader senare, då grannen rest ifrån ön, berättade en barägare att personen som mest fick i sig sju starköl på en kväll, och oftast 2-3 vid varje besök och de var täta, och då har man inte slutat dricka alkohol, och speciellt inte som endast vatten eller kaffe beställdes de tre, fyra gånger jag var i närheten.

Man är inte alkoholist för att man dricker öl eller sprit utan det är snarare hur man dricker och vilka konsekvenserna blir. Den som spelar absolutist gör det för att gömma ett omfattande missbruk i allmänhet. Då förstod jag att det intensivdoftande rakvattnet var valt med omsorg och inget misstag eftersom det var så kraftigt, jag har aldrig upplevt maken, att det kunde dölja vad som helst.

Barägaren berättade också att just denna person kunde dricka till och med sju öl utan att det märktes det minsta, och det är typiskt och vi kallar det för ”den ökade toleransnivån”. Konsumtionen var nog 120-150 starköl och som jag alltså inte noterade alls.

Min granne hade plötsligt fått för sig att åka till Turkiet ”i affärer” men efteråt mindes jag att kompanjonerna där inte ens hade svarat på tilltal. Gissningvis fanns det varesig affärer eller några kompanjoner utan ett behov av att supa kraftigt ett par dagar, återvända till Cypern och leka nykterist och stå på en rätt låg dos, och efter ett par veckor uppstod eld i baken och personen måste plötsligt besöka södra Cypern… Vid ankomsten dit hade absolutisten ringt en bekant nattetid två gånger, och det är nog bara aktiva missbrukare som ringer folk ett på nätterna.

Precis före avfärden till södra Cypern möttes vi på loftgången och individen stank gammal sprit, och jag sa spontant;
-Har du druckit sprit?!?

Inte för att man inte får det i min närhet utan för att jag blev helt förvirrad och mycket förvånad över att en absolutist stank gammal sprit. Jag fick svaret:
-Öl kan man dricka.

Öl ger nog inte den särtypiska doften av just gammal sprit men jag vinkade av grannen, som jag lär hålla mig undan därför att man blir just förvirrad av dem, och det ska man se som ett tvärsäkert tecken.

Vi kan jämföra denne aktive alkoholist med t.ex. musikern och författaren Ulf Lundell – som talat ut och skrivit om sitt missbruk – och skälet till att han kan det beror med stor sannolikhet på att han har gått behandlingen. De hittar inte på orsaker eller låtsas… dvs en behandlad skulle nog säga som det är.
-Jag ska åka till Turkiet för att supa, ännu billigare där?

Men den som är fast i total förnekelse, och som leker absolutist, lägger ut dimridåer, är impulsstyrd, och delar ut förvirrande budskap samt agerar obegripligt, och det leder till att omgivningen blir mycket förvirrad, och på ett sätt som inte är nyttigt.

Den förvirringen ger sig givetvis mycket fort i en som är utbildad än den helt oskolade. Är det jag som är dum i huvudet som inte såg? Nej, de kan vara mycket skickliga, och det är först efteråt när man ser i backspegeln som det hela blir solklart.

Många av dem lider av osäkerhet, en inre fel-övertygelse om att de inte duger, och identitetslöshet och vår kultur främjar tyvärr båda och även det försöker de dölja så det blir mycket spel. Eller som de flesta AA-människor säger; Ärlighet är A och O för nykterheten.

Dödsspiralen förklaras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *